Drożdże i 1 łyżkę cukru rozpuść w ciepłej wodzie. Dodaj pół szklanki mąki i wymieszaj. Pozostaw mieszankę pod ręcznikiem na 20-30 minut.
Zetrzyj skórkę na drobnej tarce, starając się nie dotykać białej części cytryny.
Umieść resztę mąki na drewnianej powierzchni. Utwórz małe wgłębienie i włóż do niego rozpuszczone masło, skórkę, pozostały cukier, jajka, żółtka i wcześniej przygotowaną mieszankę z drożdżami.
Zagnieć ciasto. Zagniatanie powinno zająć co najmniej 10 minut. Ciasto powinno stać się wystarczająco elastyczne i rozciągliwe, prawie jak guma do żucia.
Dodaj kandyzowane owoce, rodzynki i orzechy, wymieszaj. Pozostaw ciasto na 1,5 godziny w ciepłym miejscu, aż objętość ciasta powiększy się co najmniej dwukrotnie.
Wypełnij ciastem 1/3 objętości wybranego naczynia do pieczenia, uprzednio przykrywając je pergaminem.
Pozostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu, aby ciasto wypełniło wybraną formę po brzegi.
Piecz Panettone przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, a następnie kolejne 20-30 minut w temperaturze 160 stopni. Drewniany szpikulcem sprawdzaj gotowości wypieku. Smacznego!