Zapiekanka z kurczakiem – hit każdego przyjęcia. Pyszna i łatwa w przygotowaniu

Przygotowanie:

Cebulę obierz, pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na gorącym oleju. Pierś z kurczaka pokrój na średniej wielkości plasterki. Przełóż na patelnię.

Kiedy zmieni kolor na biały dopraw solą i pieprzem oraz ewentualnie swoimi ulubionymi przyprawami. Podsmaż aż pierś będzie całkowicie gotowa.

Świeże pieczarki lub inne grzyby jakie posiadasz pokrój na duże kawałki (3 -4) części. Mięso zdejmij z patelni i pozostaw aby ostygło. 

Na tej samej patelni podsmaż grzyby. Do tłuczonych ziemniaków wbij jajko i dodaj mąkę. Zagnieć ciasto.

Naczynie wyłóż pergaminem do pieczenia. Przy pomocy łyżki przełóż do niego ciasto ziemniaczane  i rozprowadź je równomiernie. Na środku pozostaw wgłębienie. Umieść w nim gotowe mięso i dociśnij, nie używaj  jednak zbyt wiele siły w tym celu.

Grzyby posól i przełóż je na mięso. Ciasto przykryj folią. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i piecz ciasto przez około dwadzieścia minut. 

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp ciasto i wsadź je ponownie do piekarnika. Tym razem przetrzymaj je tam około kwadrans. Zależnie od piekarnika może to zająć odrobinę dłużej lub krócej. Jeśli chcesz możesz dodatkowo posypać ją ulubionymi posiekanymi ziołami.

Tak niewiele pracy a sycące dnie już gotowe! Rodzina z pewnością będzie zachwycona! Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!